Η ΑΙΩΝΙΑ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


Γιορτάσαμε την γιορτή της χαράς και της αγάπης, την ημέρα που άλλαξε τη ροή της ανθρωπότητας: Την κατά σάρκα γέννηση του Μεσσία! Ουράνιες φλόγες - οι αγγελικές υπάρξεις - διαβεβαίωναν το κοσμοσωτήριο γεγονός. Μια φλόγα αναλλοίωτη και δίχως χρονικά κενά είναι κι αυτή της καρδιάς μας που επιζητά τη λύτρωση από τη φθορά μέσω της επανασύνδεσης του δημιουργήματος με το Δημιουργό.


Ο άνθρωπος που έχει εμπιστευτεί την ψυχή του στο Θεο φωτίζεται ολόκληρος από τη θεία λάμψη και προσανατολίζεται σταθερά στην πραγμάτωση του αγαθού. Όποιος έχει ενστερνιστεί το σωτηριώδες ευαγγελικό μήνυμα της αγάπης γνωρίζει πως ο εαυτός του πρέπει να γίνει προσφορά για την ευτυχία του συνανθρώπου του δίχως εγωισμούς και υστεροβουλίες. Μόνο τότε νοιώθει να καίγεται εσωτερικά από τον πόθο των αρετών και ο έντιμος βίος γίνεται αυτοσκοπός. Είναι μια φλόγα που λαμπρύνει και φεγγοβολά το κάθε βήμα της ανθρώπινης ζωής. Η αγάπη, η μακροθυμία, η πραότητα, η ταπεινοφροσύνη κρατούν άσβεστη τη φλόγα της καρδιάς μας και την ανυψώνουν στα ουράνια στερεώματα όπου η αθανασία της ψυχής είναι το στεφάνι του νικητή, που απαρνήθηκε τα επίγεια και υλικά για να ικανωθεί της θείας χάριτος.


Η καλλιέργεια του καλού είναι ένας αγώνας που από πολλούς λογίζεται επίπονος και άσκοπος. Ειδικά σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η πλεονεξία και το ατομικό συμφέρον, λόγια περί συμπόνιας και αλληλεγγύης φαντάζουν ως παρωχημένο κήρυγμα και δυστυχώς όχι ως αυτονόητο δόσιμο προς τον πλησίον. Ωστόσο η οπισθοχώρηση δεν είναι χαρακτηριστικό δυναμικού και αποφασιστικού αλλά δειλού και αδιάφορου για την πνευματική του κατάσταση ατόμου. Έγκειται σε εμάς να επιλέξουμε τη ρότα της ζωής μας αφού προηγουμένως αναλογιστούμε τον τελικό μας προορισμό.


Περίπου 2000 χρόνια μετά, γιορτάσαμε πάλι τα Χριστούγεννα με δώρα, γιορτινά τραπέζια, πολύχρωμα λαμπιόνια, τραγούδια και χορούς. Λίγες ημέρες διαρκούν οι γιορτές και σύντομα θα σβήσουν τα πολύχρωμα φωτάκια. Ας παραμείνει όμως ακόμα αναμμένη η φλόγα της αγάπης στις καρδιές μας για να είναι κάθε ημέρα της ζωής μας μια χαρούμενη εορτή!



Σωτήρης Κόλλιας