Ορθοπεταλιές στα σύννεφα


Για το βιβλίο της Τζούλιας Αποστολίδου, από τις εκδόσεις 
ΕΝΕΚΕΝ Παραμυθιού, Θεσσαλονίκη 2018.


Η ιστορία της μικρής Άννας είναι τόσο προσωπική που σου επιτρέπει απλόχερα να ταυτιστείς μαζί της. Μπορείς να επιλέξεις τον τόπο, την εποχή, την συναισθηματική κατάσταση ή ακόμη και το μεταφορικό μέσο.. ποδήλατο, μπαλλόνια, σύννεφα, άλογο. 

Η Άννα ξεκινάει με το ποδήλατό της μόνη και αθώα δίπλα στη θάλασσα και τα λιβάδια, για να περάσει τελικά από χωριά και πόλεις, να ανέβει βουνά, να βρεθεί σε δάση και μέρη χιονισμένα. Πόσες Άννες έχουμε στη ζωή μας που στη βαρυχειμωνιά ενός Γενάρη χρειάστηκε να φορέσουν σκούφο και κασκόλ μετά από κάποιες "χειμωνο-θεραπείες"... Η παράτολμη μυγδαλιά, ο χαρταετός που πετάει ψηλά, η τρυφερή και δυνατή γιαγιά είναι οι πολύτιμες άυλες αποσκευές τους που τις συνοδεύουν στην "ενηλικίωση" και την αναστημένη φύση του Μαΐου.

Η ιστορία της Άννας πραγματεύεται τη ζωή, το ταξίδι, την αναζήτηση, την ελπίδα, το κουράγιο, το μεγάλωμα, το πέρασμα τελικά σε μια άλλη διάσταση... εκεί που δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον αλλά αέναο παρόν. Πραγματεύεται, τελικά, την παρουσία στη ζωή και στο όνειρο.

Νεκταρία Αποστολίδου