ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Μετά την εκπομπή που κάναμε την προηγούμενη Πέμπτη για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ, επικοινώνησε μαζί μας ο κ. Περικλής Τσέκερης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μας ενημερώσει σχετικά με μια πρόταση επιλογής που έχει εκπονήσει σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, μαζί με τον κ. Γ. Δημολιάτη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής σχολής των Ιωαννίνων.




Επειδή η πρόταση έχει ενδιαφέρον, την αναδημοσιεύουμε και ίσως μελλοντικά αφιερώσουμε και μια εκπομπή για τις πιθανές λύσεις από τον γόρδιο δεσμό των επάρατων (!) πανελλαδικών".


ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕI (στην εποχή του διαδικτύου)


Βασικά σημεία της πρότασης

  1. Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ μετά το Λύκειο.
  2. Διδασκαλία πανελλαδικά των μαθημάτων του Α έτους από το διαδίκτυο. Για κάθε μάθημα θα υπάρχει ένας ή περισσότεροι διδάσκοντες, επιλεγμένοι από το Διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Μέσω του διαδικτύου θα μπορούν να στέλνουν και τις απορίες τους οι υποψήφιοι και με το ίδιο μέσο θα απαντούν οι διδάσκοντες, όχι ίσως ατομικά στον καθένα που ρωτά, αλλά στα πλαίσια των επόμενων μαθημάτων. Επειδή τα σχετικά μηνύματα θάναι χιλιάδες, θα μπορούν να ομαδοποιούνται από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό πριν δοθούν στους διδάσκοντες.
  3. Εξετάσεις στη διδαχθείσα ύλη στο τέλος του κάθε εξαμήνου με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι διορθωτές μπορεί να είναι Πανεπιστημιακοί ή/και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις, σε όλα τα απαιτούμενα για κάθε ομάδα Τμημάτων μαθήματα, ακολουθούν τη σημερινή διαδικασία επιλογής (κατάθεση μηχανογραφικού με τις προτιμήσεις των) και ανάλογα με τις επιδόσεις των κατατάσσονται στο Β έτος του αντίστοιχου Τμήματος.

Μπορεί να δοθεί και δεύτερη εξεταστική περίοδος πριν την έναρξη του εκάστοτε ακαδημαϊκού έτους (τέλη Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου) για όσους έχουν αποτύχει σε κάποια μαθήματα ή θέλουν να βελτιώσουν κάποιους βαθμούς τους . Οι προβιβάσιμοι βαθμοί κατοχυρώνονται για ένα ή δύο το πολύ ακαδημαϊκά έτη. Αν μέχρι τότε ένας υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να εγγραφεί σε κάποιο Τμήμα, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις ξανά σε όσα τουλάχιστον μαθήματα έχει λήξει η κατοχύρωσή τους.



Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΣΤΟ " ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΚΕΙΜΕΝΑ"