ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ;

Η ΕΙΔΗΣΗ : Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία. Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται εθνική ενότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση.


Ωστόσο, στην Ελλάδα η εικόνα είναι διαφορετική. Η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη αν πρέπει να υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία.
«Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία σύμβολα όπως οι σταυροί ή οι θρησκευτικές εικόνες που διαχωρίζουν τους μαθητές», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δημήτρης Μπράτης. Όπως προσθέτει, «το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς κανένας μαθητής να αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της καταγωγής, της φυλής ή του θρησκεύματός του».Τονίζει ακόμα ότι τόσο το θέμα της ύπαρξης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία- στα ελληνικά, υπάρχουν οι εικόνες λέει- όσο και ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία, «πρέπει να συζητηθούν σε βάθος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση στο πλαίσιο της ισότητας των πολιτών όπως ορίζει το Σύνταγμά μας».

Αντίθετη με την ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων όπως είναι οι θρησκευτικές εικόνες στα ελληνικά σχολεία δηλώνει και η φυσικός κ. Αγγελική Φατούρου, μέλος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Σεβόμενοι την ανεξιθρησκία και το γεγονός ότι στα σχολεία φοιτούν μαθητές διαφορετικών θρησκειών ή άθρησκοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν εικόνες ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα ούτε στα δημόσια ούτε στα ξένα σχολεία» αναφέρει.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Θα τρελαθούμε εντελώς; Αμάν πια με αυτή την πολιτική ορθότητα! Ο σταυρός ενοχλεί τους πολίτες ως θρησκευτικό σύμβολο και τους βάζει σε πειρασμό; Στην Αγγλία ενοχλεί να τον φοράς, στην Γαλλία ενοχλεί η μαντίλα. Ποιούς ενοχλεί; Όχι τους θρησκευομένους, γιατί αυτοί θέλουν να φορούν τα σύμβολά τους. Άρα ενοχλεί τους πολιτικά ορθούς αθέους. Με τους οποίους συντάσσεται και το πολιτικά ορθό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωραία, τότε θα καταργηθεί και το σφυροδρέπανο γιατί ενοχλεί τον ένα, κι ο ήλιος του Πασόκ γιατί ενοχλεί τον άλλον και τελικά θα μείνουμε μόνο με τα διαφημιστικά σύμβολα, που σημαίνουν την καταναλωτική μας παραζάλη.

Αν κάποτε διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος, προφανώς δεν θα υπάρχει σταυρός ή εικόνες στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Αλλά να σταματήσουν κι αυτά τα ιδεολογήματα, ότι δήθεν προσβάλλονται κάποιοι. Οι μόνοι που ενοχλούνται είναι όσοι εχθρεύονται την θρησκευτική πίστη των άλλων. Από την μια λέμε ότι η κοινωνία μας είναι ανεκτική κι από την άλλη γίνεται σχεδόν ρατσιστική για όσους θρησκεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χλευασμός του κλήρου και του μοναχισμού από τα ΜΜΕ.

Η εκκλησία του Χριστού δεν κινδυνεύει από το ¨κατέβασμα¨ των συμβόλων. Εμείς τα σύμβολά μας τα φοράμε, τα προσκυνάμε στις εκκλησιές και τα σπίτια μας. Και ούτε έχουμε την αυταπάτη πως οι εικόνες στα δημόσια κτίρια, ενισχύουν την πίστη κανενός. Όμως λυπόμαστε για την σταδιακή αποϊεροποίηση της χώρας μας, από την εκ των άνω αποκαθήλωση μιας παράδοσης 2.000 χρόνων. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη σύγχυση στον λαό που έτσι κι αλλοιώς πάσχει από έλλειψη νοήματος, και επιτρέπει στις διάφορες αιρέσεις και σέχτες να μπερδεύουν τον κόσμο.


Ήρθε πλέον ο καιρός να αποκτήσουμε αποστολικό φρόνημα. Αντί να φωνασκούμε, να φανατιζόμαστε και να απογοητευόμαστε, να συνειδητοποιήσουμε ότι κληθήκαμε να γίνουμε απόστολοι του Χριστού, να γίνουμε παράδειγμα για τους γύρω μας, να γίνουμε χαμόγελο, δάκρυ κι αγκαλιά για τους γύρω μας, μιμητές Χριστού, ιεραπόστολοι της αγάπης Του...