Η πάπισσα Ιωάννα κι οι θεωρίες συνωμοσίας


Το ξέρατε ότι στις αχυροκαλύβες της Γερμανίας το 850 μ.Χ. γνώριζαν Λατινικά; (Και συνεπώς μας εξαπάτησε όλους ο Λούθηρος, που έλεγε πως δεν ήξερε σχεδόν κανείς στην Γερμανία την Καινή Διαθήκη τον 16ο αιώνα!). Κι ότι διέθεταν μάλιστα και αντίτυπα της Αγίας Γραφής στα Λατινικά;


Έχετε υπ' όψιν σας ότι στον ανδροκρατούμενο φραγκικό μεσαίωνα, όπου συζητιόταν αν η γυναίκα είναι όντως άνθρωπος, μπορούσε ένας επίσκοπος  να σκεφτεί ότι ίσως και να επέτρεπε να φοιτήσει γυναίκα σε ιερατική σχολή;

Γνωρίζετε ότι η επικοινωνία της Κωνσταντινούπολης με την Ρώμη, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη εκείνη την εποχή, οπότε είναι φυσικό να μην μάθουν τίποτε στην Πόλη για την γυναίκα Πάπα, που λιθοβολήθηκε δημοσίως; (Κι ας έπλεαν διαρκώς τα πλοία προς τα λιμάνια της Ιταλίας, κι ας υπήρχε συνεχής επαφή μεταξύ Πατριαρχείου και Βατικανού). 


 Ξέρετε ότι αυτή η περίφημη Πάπισσα, είχε κάνει πολλές δογματικές αλλαγές προς το καλύτερο στην ενιαία τότε Εκκλησία; (Δηλαδή έγιναν δογματικές αλλαγές κι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αδιαφόρησε, ενώ λίγο μετά τον θάνατο της Πάπισσας, αντέδρασε για το filioque!)


 Έχετε υπ’ όψιν σας ότι όλοι οι Πάπες και οι επίσκοποι στην ενιαία Εκκλησία (πριν το πρώτο σχίσμα δηλαδή),  είχαν γυναίκες τις οποίες παρουσίαζαν δημόσια σε οργιαστικά δείπνα και έπιναν μέχρι σκασμού; (Κι ας υπήρχε η απαράδεκτα σκληρή "Pitulario de partibus Saxoniae" του Καρλομάγνου που προέβλεπε μέχρι και την ποινή του θανάτου για την παράβαση της νηστείας της Μεγ. Τεσσαρακοστής!)


Ψέγουμε για πολλά την Δυτική Εκκλησία, όχι με συνωμοσιολογίες, αλλά με στοιχεία ιστορικά. Και μην ξεχνάμε πως υπήρξαν εποχές πριν το σχίσμα, όπου οι δυτική εκκλησία στήριξε το Ορθόδοξο δόγμα, όταν στην Ανατολή είχαμε αίρεση (π.χ. ο άγιος Μάξιμος μαζί με τον Ομολογητή άγιο Πάπα Μαρτίνο, είχε διαδραμα­τίσει πρωτεύοντα ρόλο για την συγκρότηση της Ορθο­δόξου τοπικής Συνόδου της Ρώμης (649), η οποία κα­ταδίκασε τον Μονοθελητισμό).


Άλλη μια επίθεση στον Χριστιανισμό. Μετά τον Κώδικα Ντα Βίντσι, το  Agora και τόσες άλλες ανιστόρητες ανοησίες, έχουμε επιτέλους την "Πάπισσα Ιωάννα". Στην ταινία, που είναι βασισμένη σε ένα  ακόμα Αμερικάνικο best seller, έχουμε μια φεμινιστική θεώρηση της Ιστορίας. Οι άντρες γουρούνια και οι καλές γυναίκες, οι απαίσιοι Χριστιανοί και οι καλοί Ελληνιστές. Τρέμε Ροΐδη! Μεσαιωνικοί μύθοι του 13ου αιώνα, που ξαναζωντανεύουν στο νέο Μεσαίωνα. Θεωρίες συνωμοσίας παντού, από τους Χριστιανούς, μέχρι τα αεροπλάνα που μας ψεκάζουν. Κανείς δεν ψάχνει την αλήθεια, όλοι φοβισμένοι αναπαράγουν τις φοβίες τους. Κανείς δεν μελετά την ιστορία σε βάθος, ημιμαθείς με σκόρπιες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τον εμπορικό κινηματογράφο, πορευόμαστε στο σκοτάδι.

 
Ο Ουμπέρτο Έκο έλεγε, πως αν ο Γκαίμπελς λασπολογούσε για να αποκρύψει την αλήθεια, σήμερα αρκούν οι χιλιάδες πληροφορίες που δημιουργούν την ψευδαισθηση της γνώσης. Θλίβεται ο μελετητής- ερασιτέχνης ή ειδικός-από την απολυτότητα που σχηματίζεται στο στόμα των ημιμαθών: "Το είδα στην τηλεόραση. Το διάβασα σε ένα blog, στο διαδίκτυο. Το είδα στό σινεμά." Πάνε άχρηστες οι ατέλειωτες ώρες μελέτης σου. Δεν μπορείς να απαντήσεις.


Αν κοιτάξει κανείς τις βιβλιοθήκες διαφόρων φασιστικών καθεστώτων, θα βρει όλους τους μείζονες διανοητές της παραδοσιαρχίας. Η ναζιστική εσωτερική γνώση τρεφόταν με παραδοσιαρχικά, συγκρητιστικά και μυστικιστικά στοιχεία. Η πηγή που επηρέασε περισσότερο τις θεωρίες της νέας ιταλικής δεξιάς, ο Ιούλιος Έβολα, συνδύαζε το Άγιο Δισκοπότηρο με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, και την αλχημεία με την Αγία Ρωμαϊκή και Γερμανική Αυτοκρατορία...
 Αν κοιτάξετε τα ράφια που, στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία, φέρουν την επιγραφή «Νέα Εποχή», θα βρείτε εκεί μέχρι και Άγιο Αυγουστίνο, ο οποίος, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν ήταν φασίστας. Αλλά το να συνδυάζεις τον Άγιο Αυγουστίνο με το Στόουνχεντζ - αυτό είναι σύμπτωμα πρωτοφασισμού.

Θα επανέλθουμε σύντομα...

Αφιερωμένο στον Σ. και τον Ν.