ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...




Ο Όσιος Γαβριήλ, ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός










Ένας ακόμη Άγιος προστέθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτή την φορά στην Γεωργία, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Γεωργίας. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ουργκεμπανζε, από την Τιφλίδα. Η μνήμη του θα τιμάται στις 2 Νοεμβρίου.

Ο όσιος Γαβριήλ, ο Ομολογητής και δια Χριστόν Σαλός, γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1929 στην Τιφλίδα. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής, ενώ η μητέρα του πιστή χριστιανή και μεγάλωσε τον γιο της με ευαγγελικό πνεύμα. Μάλιστα, έγινε μοναχή με το όνομα Άννα και κοιμήθηκε το 2000 σε μεγάλη ηλικία.

Ο Goderzi, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, το 1950 έκτισε με τα χέρια του ένα εκκλησάκι στην αυλή του σπιτιού του. Ομολόγησε με παρρησία την αντίθεσή του στο κομμουνιστικό καθεστώς, καίγοντας ένα μεγάλο πορτραίτο του Λένιν κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Tbilisi, το 1965. Ο μοναχός Γαβριήλ συνελήφθη από τις Σοβιετικές αρχές και βασανίστηκε από την KGB. Έμεινε στην φυλακή για πολλούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε στο μοναστήρι Samtavro, σε ένα παλιό πύργο, όπου τον επισκέπτονταν εκατοντάδες πιστοί κάθε μέρα, λόγω της φήμης του ως διορατικού και ιαματικού γέροντα. Ο Όσιος Γαβριήλ ήταν αυστηρός με τον εαυτό του, αλλά εξαιρετικά αγαπητικός προς τους άλλους. Κοιμήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1995 στην Mtskheta της Γεωργίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, μετά την κοίμησή του έχουν γίνει πολλές θεραπείες με την επίκληση του ονόματός του και το λάδι από την ακοίμητη κανδήλα η οποία καίει στον τάφο του, που βρίσκεται στην αυλή του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως της Μονής.

Ο Όσιος Γαβριήλ υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της αγαπητικής διδασκαλίας του:

Η αγάπη υπερτερεί όλων των κανόνων και των νόμων. Αγαπήστε τους πάντες. Αν δεν μπορείτε τουλάχιστον να έχετε καλή προαίρεση.

Πως να αγαπήσεις τον κακό άνθρωπο; Να μισείς το κακό, αλλά να αγαπάς εκείνον που το διαπράττει. Ποιός ξέρει, ίσως κάποια μέρα με την δύναμη της προσευχής να μετανοήσει, να αποκτήσει δάκρια και να εξομολογηθεί κι έτσι να γίνει αγγελικός.

Το κακό στον άνθρωπο είναι συμπτωματικό. Κι εσείς νέοι μην αποστρέφεστε όσους είναι τρομακτικοί, βρώμικοι, μεθυσμένοι, υβριστές (που δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια). Η εικόνα του Θεού διατηρείται βαθιά μέσα τους ακόμα κι αν αυτοί δεν το ξέρουν. Μοιάζουν σαν μια εικόνα που μαύρισε με τον καιρό και αν πέσει σε καλά χέρια θα καθαριστεί και θα αρχίσει πάλι να λάμπει.

Στους έσχατους χρόνους θα σώζεται όποιος έχει αγάπη, ταπείνωση και καλωσύνη. Η καλωσύνη ανοίγει τις πόρτες του παραδείσου. Η ταπείνωση σε οδηγεί στην Βασιλεία. Όποιος έχει αγάπη, θα δει τον Θεό.