Όταν έρθουν εμπόδια και πειρασμοί




Και αν έλθουν εμπόδια και πειρασμοί -πού σί­γουρα θα έλθουν- και θέλουν να σε ακινητοποι­ήσουν και να σε εξαφανίσουν, τότε αυτενεργούν κεκρυμμένες δυνάμεις, «Αλλάζεις ισχύν» (Ησ. 40,31). Και τα βγάζεις πέρα όλα ακόπως.

Τα εμπόδια βοηθούν να πετύχεις τα ακατόρθωτα. Καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα της ζωής αλλά Ένας είναι ο Σωτήρας και Δημιουργός όλων. Και είσαι ευ­γνώμων γι' αυτούς πού θέλησαν να σε εξαφανί­σουν. Καταλαβαίνεις ότι η Αγάπη δημιούργησε τα πάντα για να νικήσει η ζωή πού δεν τελειώνει ποτέ.

Η νίκη πού απολαμβάνεις δεν είναι κατόρθωμα των ικανοτήτων σου, άλλα δωρεά της αγάπης Αυτού που σε γέννησε και σε αλλοίωσε, ως ευλογία για όλους. Δεν υπερηφανεύεσαι, μόνο ταπεινώνεσαι και δέχεσαι τη Χάρη.

Δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος μέσα στην κόλαση των ατελεύτητων διαπληκτισμών για τιποτένιες επιδιώξεις. Ζητά τα μεγάλα και αείζωα. Ζητά τον Παράδεισο της ελευθερίας και της συναδελφώσεως των πάντων.

Μας δημιουργεί ο Πλάστης του παντός από αγάπη, για να χαρούμε τη ζωή πού δεν έχει τέλος. Έρχεται και μας επισκέπτεται. Δεν γίνεται σύστημα ή θεσμός εξουσίας για να μας συνθλίψει αλλά γίνεται άνθρωπος για να μας θεώσει.


Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης
Προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων